Wat doet THON?

Na aanmelding zal u advies worden gegeven want in de eerste uren en dagen is het erg belangrijk om het juiste te doen, het geen weer afhankelijk is van de omstandigheden. Met een flyer kan bekendheid aan de vermissing worden gegeven door deze op openbare plekken te hangen of huis-aan-huis te verspreiden. De vrijwilligers kunnen bijhouden waar geflyerd is zodat eenvoudig de vervolgstappen kunnen worden bijgehouden. Ook wordt de flyer gedeeld in lokale Facebook groepen en op de landelijke facebook pagina van THON. Door het verder delen van deze berichten wordt de vermissing bij vele duizenden mensen onder de aandacht gebracht. Wanneer de hond gezien wordt dan kan deze zichtmelding worden uitgewerkt. Ook wordt vaak in de eerste periode na een vermissing of na een zichtmelding ervoor gekozen om te zoeken. Het inzetten van de speurhond en de speurgeleider heeft vaak tot doel om een zichtmelding te bevestigen en om de richting waarop de hond is gelopen in kaart te brengen.

Een voerplek kan gemaakt worden om te trachten de vermiste hond in het betreffende gebied te houden. Als een hond vermist is dan zal deze op zijn eigen instinct gaan leven om te overleven en dan wordt de hond steeds moeilijker te lokken. In dat geval zal de hond gevangen worden met een vangkooi of missy-trap (MT, waar de hond aan eten moet trekken om het valluik dicht te laten vallen). Met een geurspoor van bijvoorbeeld vlees, vis, bouillon wordt de hond naar vangkooi/MT geleid. 

Vrijwilligers kunnen ook gaan spotten om een vangkooi in de gaten te houden of om zo zelf een zichtmelding te krijgen. Hiervoor kunnen ook sms-camera’s ingezet worden. 

Wanneer een hond langer vermist is en het onduidelijk is waar de hond is dan kan een Facebook pagina aangemaakt worden om de vermissing langdurig onder de aandacht te houden. Helaas komt het voor dat honden verdrinken. In bepaalde omstandigheden kan met een sonar boot gezocht worden. 

Heeft u een zeer angstige hond? Dan kan het verstandig zijn om voor een andere aanpak te kiezen. Binnen THON is er veel ervaring met het veilig stellen van niet-gesocialiseerde geadopteerde honden.